Políček slavné tetě i Národní frontě. Neteř Marine Le Penové Marion odchází z politiky

Lucie Bednárová

Marion Maréchal Le Penová nebude usilovat o znovuzvolení v parlamentních volbách, které ve Francii proběhnou v červnu. Pro Národní frontu, kterou vede její teta a neúspěšná prezidentská kandidátka Marine Le Penová, je to citelná ztráta. Úspěch ve volbách je důležitý pro to, aby se krajně pravicová a nacionalistická Národní fronta vzpamatovala z porážky a mohla v parlamentu fungovat jako opozice.

Rozhodnutí Marion Maréchal Le Penové neusilovat o křeslo ve francouzském Národním shromáždění v barvách Národní fronty je studenou sprchou nejen pro stranu, ale především pro její tetu – neúspěšnou kandidátku na prezidentku Marine Le Penovou. S informací o tom, že se jedna z nejvýraznějších tváří extremistické Národní fronty stahuje z politického života, přišel francouzský deník Le Figaro. Maréchal Le Penová se vzdala i své pozice v regionální radě Provences-Alpes-Côte d’Azur.

Maréchal Le Penová o odchodu z politiky hovořila před několika týdny s bruselskými novináři, nikdo ale nečekal, že svá slova naplní tak rychle. „V politice nezůstanu celý svůj život. Je naprosto jisté, že v určitý moment ji opustím a budu dělat něco jiného,“ uvedla tehdy.

Babišovi by vězení pomohlo, za nahrávkami může být ČSSD i policie, říká politolog Pehe

sinfin.digital