Kult prezidenta Kazachstánu Nazarbajeva. Bude na bankovkách i v názvu hlavního města

Michaela Kratochvílová

Nová bankovka s vyobrazením hlavy státu a návrh na přejmenování kazašského hlavního města po prezidentovi Nursultanovi Nazarbajevovi daly prostor nejrůznějším teoriím. Posiluje šestasedmdesátiletý politik cíleně kult osobnosti, protože se chystá skončit?

Dost možná se v Kazachstánu blíží konec jedné éry. V čele země stojí od jejího osamostatnění se v roce 1991 stále stejný muž – prezident Nursultan Nazarbajev. Některé kroky z poslední doby ale naznačují, že se hlava státu možná chystá předat žezlo svému nástupci.

Prezident se u moci drží už pětadvacet let. V zemi sice existují svobodné volby, mezinárodní dohlížitelé ale často upozorňovali na jejich neregulérnost. Vůdce státu v nich nikdy nezískal méně než 90 % hlasů, v těch posledních dominoval ziskem téměř 98 %. Mnozí poukazují na to, že se Nazarbajev u moci drží díky potírání politické opozice.

Kritizovaná bývá také jeho snaha vytvořit kolem sebe kult osobnosti. Právě tyto tendence v současnosti oproti minulým letům ještě posílily. K výročí čtvrt století osamostatnění se Kazachstánu vydá země 1. prosince bankovku s podobiznou svého prezidenta v hodnotě deseti tisíc kazašských tengů, což odpovídá částce 750 korun.

Tenge
sinfin.digital