Sankce vůči KLDR se míjí účinkem, upozorňují odborníci. Takhle je Kim Čong-un obchází

Vypadá to, jako by se severokorejský diktátor Kim Čong-un mezinárodním sankcím vysmíval. Svědčí o tom zejména další a další testy balistických raket; tu poslední odpálil v sobotu v noci. A to všechno navzdory sankcím, které na KLDR uvalují Spojené státy a další země. Proč to tak je? Nastavení sankcí je totiž děravější než cedník, upozorňují odborníci. 

Možná i proto se Kim Čong-un na většině fotek směje. Ví, že Západ si může na Severní Koreu uvalit sankcí, kolik jen bude chtít, ale jeho zemi to příliš neublíží. Důkazem budiž poslední roky, kdy jeho země začala dlouhý dvoutaktový tanec sestávající z kroků „test balistické rakety“ – „zpřísnění sankcí“. Výsledek? Ekonomika Koreje roste až o pět procent, shodují se odborníci.

„Sankce moc velký dopad nemají. Paradoxně mohou Kimovi i pomoci – pomocí nich totiž může kontrolovat finanční toky směrem k tamním byznysmenům a politikům, kteří by se mu mohli chtít v budoucnosti vzepřít,“ myslí si William Brown z Georgetownské univerzity.

A není sám, kdo sílu stále restriktivnějších sankcí zpochybňuje. „Severní Koreu žádné sankce nezastaví,“ tvrdí pro server Foreign Policy Jae Ku, ředitel americko-korejského institutu při škole Johna Hopkinse. „Jaderné zbraně jsou jediný prostředek, skrze něž si Kim Čong-un zaručí své přežití. A dokud bude věřit tomu, že jaderný arzenál ho štítí před západními snahami o demokratizaci jeho země, sankce budou mít jen velmi omezený dopad,“ míní ředitel.

Přestože je Severní Korea stále velmi chudý stát, jeho ekonomika v posledních letech roste o jedno až pět procent ročně, tedy více než mnohé západní ekonomiky. Čísla jsou to ale orientační, ke korejským „tvrdým“ datům je nemožné se dostat.

sinfin.digital