Uprchlíci ji nezničili. Merkelová válcuje soupeře a nemá konkurenci, říká pro INFO.CZ analytik

Lucie Bednárová

Německá kancléřka Angela Merkelová se dokázala vzpamatovat z propadu popularity, kterou utrpěla kvůli migrační krizi v Evropě, a postavila sama sebe do pozice politika, který pro Němce symbolizuje stabilitu, řád a pořádek. Důležité vítězství zaznamenala i ve víkendových zemských volbách v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde překvapivě s velkým rozdílem její křesťanští demokraté porazili dlouhou dobu favorizované sociální demokraty. „Křišťálovou kouli nemám, ale nyní vše hraje pro ni,“ říká na její adresu odborník na Německo Jakub Eberle z Ústavu mezinárodních vztahů. Víkendové hlasování bylo důležitým ukazatelem před podzimními parlamentními volbami. Čím Merkelová voliče oslovuje? Jak silné jsou další německé strany a jak budou vypadat budoucí francouzsko-německé vztahy? Čtěte rozhovor.

V nedělních zemských volbách v Severním Porýní-Vestfálsku vyhráli křesťanští demokraté kancléřky Angely Merkelové. Volby byly považovány za klíčové zejména proto, že jsou ukazatelem toho, jak by mohly dopadnout podzimní parlamentní volby. O čem ten výsledek svědčí?

Ve srovnání se sérií zemských voleb, které v Německu proběhly v loňském roce a u nichž byl výsledek složitější, je to tentokrát jednoduché. Volby přinesly naprosto brutální porážku sociální demokracii, která ji bolí hned z několika důvodů. Prvním je, že sociální demokraté utrpěli největší porážku v této spolkové zemi v historii (získali o 8 % méně než v minulých volbách; pozn. redakce), navíc se jedná o jejich tradiční baštu.

ČSSD nemá peníze a ve volbách propadne, zachránit ji můžou sňatky homosexuálů

sinfin.digital