Erdogan si jede do USA hlavně pro fotku. Vznikne z toho silné přátelství, nebo spojenectví s výhradami?

Aneta Bednářová

Může mezi nimi vzniknout důležité spojenectví, ale i velké nepřátelství. Právě dnes se v Bílém domě setkají prezidenti dvou zemí, kteří se téměř denně v souvislosti s kontroverzemi nebo svými výroky objevují v médiích. Donald Trump se poprvé jako hlava Spojených států sejde s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Přestože Trump se netají obdivem k autoritativním vůdcům, jak za uplynulé měsíce několikrát dokázal, mezi partnerství Turecka a USA se nenápadně začaly vkrádat neshody, které oba politiky čím dál více rozdělují.

V polovině dubna slavil turecký prezident Erdogan historický triumf. Národní referendum mu otevřelo bránu k širším pravomocem a tureckou parlamentní demokracii přetvořilo na prezidentský systém. Mezi prvními gratulanty volal turecké hlavě státu právě Donald Trump. Popřál mu k vítězství i přesto, že opozice i někteří mezinárodní pozorovatelé výsledky ústavního referenda zpochybňovali.

Nyní se státníci poprvé setkají osobně. Co je může spojovat a co naopak rozdělovat? „Dá se narovinu říct, že tato schůzka je důležitější pro tu tureckou stranu, která doufá, že z ní něco dostane. Prezident Erdogan tam jede také proto, aby se vyfotil s Trumpem a odvezl si domů důkaz, že je státníkem světového formátu, protože Trump zatím tolik politiků nepřijal,“ vysvětluje pro INFO.CZ politolog Jakub Lepš. 

Sobotka: Ostrý výraz sra*ky byl adekvátní, Babiš mě naštval, normálně sprostě nemluvím

sinfin.digital