Nálety v Sýrii zasáhly další nemocnici. Rusko vinu popírá

ČTK

Nejspíš ruská či syrská letadla zasáhla porodnici v povstalci držené provincii Idlib na severozápadě Sýrie. Tvrdí to opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie. Tři lidé při náletech přišli o život.

Terčem leteckého úderu se podle opozičních zdrojů stala nemocnice ve vesnici Tarmánín, která leží na hranici provincie Idlib a sousední provincie okolo města Aleppo. Nálet ji vyřadil z provozu. Damašek i Moskva popírají, že by jejich letouny mířily na zdravotnická zařízení. Podle humanitární organizace Šafak, která zařízení provozuje, zasáhly porodnici čtyři po sobě jdoucí rakety.

Nálety zničily východní část budovy a poškodily pohotovost a operační sály. Západ i aktivisté bojující za lidská práva opakovaně obviňují syrskou armádu a jejího spojence Rusko z úmyslného útočení na nemocnice a další civilní infrastrukturu v povstalci obývaných oblastech. Moskva a Damašek tvrdí, že jejich letecké údery jsou namířeny pouze proti radikálům.

Náměstek ruského ministra zahraničí nedávno obvinil rebely z toho, že používají civilisty a "takzvané nemocnice" jako své štíty, uvedla agentura Reuters. Jak náměstek dodal, zdravotnická zařízení ve městech nejsou ani správně označena.

sinfin.digital