Rusko představilo nový arzenál zbraní. Teď už jsme stejně silní jako vy, vzkazuje do NATO

ČTK

luš

Ruská armáda obdržela tolik nových zbraní, že je s to udržet „strategickou rovnováhu“ se Severoatlantickou aliancí (NATO), uvedl v ruském parlamentu ministr obrany Sergej Šojgu. Současně zdůraznil, že ruské výdaje na obranu jsou podle něj mnohem nižší než v případě Spojených států a i Číny.

„Strategická raketová vojska se přezbrojují na moderní rakety Jars, které se vyznačují zvýšenou schopností překonat protiraketovou obranu protivníka,“ řekl Šojgu, podle kterého jsou tyto rakety již ve výzbroji devíti pluků.

Vypočítal dále, že počet pluků protivzdušné obrany vyzbrojených moderními raketami S-400 stoupl na třináct. Letectvo loni dostalo čtyři modernizované strategické bombardéry, dva Tu-160 a dva Tu-95 MS. Každým rokem se podle ministra modernizují čtyři až pět bombardérů, vyrobených ještě v éře Sovětského svazu. S výrobou dokonalejšího nástupce, schopného ničit za pomoci raket a střel vzdálené strategické cíle bez vystavení se dosahu protivníkovy protivzdušné obrany, se počítá po roce 2021; podle agentury AP má jít o modernizovaný Tu-160.

Námořnictvo dostalo tři nové ponorky třídy Borej s mezikontinentálními raketami Bulava a jejich počet do roku 2021 stoupne na sedm. Protivzdušnou obranu země dále výrazně posílí nové stíhačky T-50 a raketový systém protivzdušné obrany S-500.

Celkově je ruská jaderná triáda, tedy její pozemní, letecká a námořní složka, přezbrojena na moderní zbraně ze 60 procent. Počet vojáků, sloužících v armádě na základě kontraktu, stoupl na 384 000.

sinfin.digital