Potvrdí Macron svůj úspěch? Dnes by jeho hnutí v parlamentních volbách zvítězilo, ukázal průzkum

ČTK

ekb

Francouzské parlamentní volby jsou za rohem a celá Evropa bude sledovat, zda se v nich podaří novému prezidentovi Emmanuelu Macronovi zopakovat úspěch z voleb prezidentských. Dnes zveřejněné průzkumy mu však hrají do karet. Jeho centristické hnutí Republika v pohybu (LREM) by podle nich nyní v parlamentních volbách s velkým náskokem zvítězilo. Druzí by skončili konzervativní Republikáni, kteří by jen těsně předehnali nacionalistickou Národní frontu (FN) Marine Le Penové.

Nové hnutí nově zvoleného centristického prezidenta má naději získat příští měsíc až třetinu hlasů. Dnešní sondáž společnosti Elabe provedenou pro televizi BFM mu přisuzuje podporu 33 procent hlasujících v prvním kole, které se uskuteční 11. června.

Průzkum společnosti Ifop pro magazín Paris Match, televizi CNews TV a rozhlasovou stanici Sud Radio přiřkl Macronovu hnutí 31 procent, což je o 22 procent více než v průzkumu ze 4. a 5. května. To bylo ještě před zvolením Macrona hlavou státu ve druhém kole prezidentských voleb, v nichž porazil Le Penovou. Tehdy se ještě jeho hnutí nejmenovalo Republika v pohybu (La République en marche), ale Vpřed! (En Marche!).

Německo potichu buduje evropskou armádu pod vlastním velením. Její součástí jsou i čeští vojáci

sinfin.digital