Castro přežil 638 pokusů CIA o atentát. Přečtěte si, jak probíhaly ty nejzajímavější z nich

Info.cz

Kubánský diktátor Fidel Castro dnes zemřel v požehnaném věku 90 let. A to navzdory americké tajné službě CIA, která mu o život usilovala při jen těžko uvěřitelných 638 pokusech. Tohle jsou ty nejbizarnější z nich podle serveru Mental Floss.

1) Osudová žena

Jedna z Fidelových milenek Marita Lorenzová údajně souhlasila s návrhem CIA, aby mu podala jed. Kapsle s ním se jí dokonce podařilo propašovat do diktátorovi ložnice. Schovala je do lahvičky s pleťovým mlékem, kde se ale rozpustily. Lorenzová pochybovala o tom, že by se jí podařilo Castra krémem nakrmit a od záměru upustila.

2) Otrávený neoprén

Nápad darovat úhlavnímu nepříteli a zároveň milovníku potápění otrávený neoprén během krize po americké zpackané invazi v Zátoce sviní se může zdát zvláštní. CIA se o to přesto pokusila. Castrovi ho měl předat americký právník, který s Fidelem vyjednával o propuštění vězňů. Nakonec mu ale sám ze své iniciativy dal zcela nezávadný potápěčský oblek a plán CIA opět nevyšel.

3) Smrtící injekce v kuličkovém peru.

CIA chtěla do běžného kuličkového pera umístit injekci se smrtícím jeden. Jehla měla být tak tenká, že by si Castro nevšiml, kdyby do něj někdo vrazil a vstříknul mu přitom z pera jed pod kůži. Plán se ale neuskutečnil.

4) Vybuchující doutník

Tady americká tajná služba chtěla využít záliby kubánského diktátora v kvalitních doutnících. Tento měl být plný silných výbušnin, které by po zapálení připravily Castra o hlavu. Fidelovi ho měl během jeho návštěvy v New Yorku předat tamní policista.

5) Vybuchující mušle

Když to nevyšlo s doutníkem, proč to nezkusit s mušlí? CIA chtěla speciálně upravenou mušli umístit na mořské dno v místě, kde se Castro s oblibou potápěl. Mušle měla být zvláštně zbarvená, aby přilákala diktátorovu pozornost.

6) Holá brada

CIA dospěla k názoru, že když Castra připraví o jeho pověstný plnovous, bude Kubáncům připadat slabý a omylný. Chtěla tak napustit Fidelovy boty nebo doutníky speciální depilační chemikálií, která by se odpařovala, diktátor by ji vdechoval a pak by mu vypadaly vousy.

7) Otrávený mléčný koktejl

V roce 1963 se CIA dostala ke svému cíli nejblíže. Pokus podat Castrovi otrávený mléčný šejk by byl úspěšný, kdyby se jejímu agentovi v hotelu Havana Hilton nezasekla připravená kapsle s jedem ve dveřích ledničky, kde byla ukrytá. Když se jí pokusil vyprostit, otevřela se a bylo po všem. Jen opět ne po Castrovi. 

sinfin.digital