Exkluzivní svědectví Čecha na Kubě: Havana zeje prázdnotou

Info.cz

O smrti Fidela Castra se Vítězslav Pelc stejně jako zbytek světa dozvěděl ráno. To, že se něco děje, už ale tušil před oficiálním vystoupením současného kubánského prezidenta. Dnešní atmosféru v Havaně popsal exkluzivně pro INFO.CZ

Na Kubu odletěl na dovolenou. To, že na ostrově zažije okamžik, který změní historii, Vítězslav Pelc tušit nemohl. Známky toho, že něco není, tak jak má, už ale pociťoval během včerejšího večera, hodiny předtím než prezident Raúl Castro ve státní televizi oznámil smrt někdejšího vůdce kubánských komunistů.

V ulicích se oproti předchozím dnům vyskytovalo mnohem více policistů. To je v zemi v posledních letech nevídané, strážníci jsou většinou vidět jen v okolí úřadů.

„Říkal jsem si, co se děje. Je to hodně neobvyklé,“ řekl Pelc INFO.CZ.

Dnes ráno už podle Pelce bylo v ulicích Havany úplně prázdno. Lidi neviděl v rezidenční čtvrti Miramar, kde bydlí a kde sídlí většina zahraničních ambasád. Žádné nepotkal ani na vyhlášeném bulváru Malecón, kde to jinak žije v každou denní i noční hodinu.

„Teď jsem se po Malecónu projížděl a je úplně prázdný. Jsou tam jen policisté, jinak nikde nikdo,“ řekl Pelc Info.cz dnes odpoledne.

S místními tak o bývalém vůdci a revolucionáři ani neměl šanci mluvit. V zemi ode dneška platí devítidenní státní smutek. Vlajky jsou spuštěné na půl žerdi, omezené jsou i veřejné oslavy. Po celém zemi se organizují piety, při kterých mají podle místních médií obyvatelé přísahat vůdci kubánské revoluce věrnost.

sinfin.digital