„Trump se cítí líp v Saúdské Arábii než u starých evropských spojenců.“ Světový tisk hodnotí summit NATO s rozpaky

ČTK

ekb

Kritikou na adresu členských zemí, které neplní závazky a na obranu vydávají méně než dvě procenta svého hrubého domácího produktu, americký prezident Donald Trump porušil nepsané pravidlo, že na summitech Severoatlantická aliance demonstruje především jednotu a sporná témata potlačuje, píší dnes světová média. Řada z nich hodnotí čtvrteční vrcholnou schůzku v Bruselu jako promarněnou šanci, podle jiných se dá ale do budoucna očekávat plodná spolupráce. Ruské listy upozornily, že slova o „ruské hrozbě“ padla jen jako „povinná součást“. Aliance podle nich převzala Trumpovu agendu a více se napříště soustředí na boj s terorismem.

„Americký prezident nevyužil své řeči v Bruselu, aby se veřejně postavil za alianční princip kolektivní obrany. Přitom šlo při odhalení pomníku (obětem) teroristických útoků z 11. září 2001 o nanejvýš symbolický akt. Správná slova ale vyřčena nebyla,“ uvedl britský list The Times.

„Trump zůstane Trumpem a politická elita starého kontinentu si s jistou dávkou mrazení musí připustit, že nový muž v Bílém domě se lépe cítí v Saúdské Arábii než u starých evropských spojenců,“ napsal německý server Spiegel Online. „Právě u pomníku z trosek Světového obchodního střediska pěje Trump oslavnou píseň na ochotu Saudských Arabů připravit teroristy o peníze. Saúdskoarabského krále Salmána, z jehož náboženské diktatury pocházela většina atentátníků z 11. září, chválí jako ‚moudrého muže‘. Pro (německou kancléřku Angelu) Merkelovou a spol. to musí znít jako výsměch,“ dodal server.

Babiš kráčí k vítězství, jeho voliče neodradí nic. Komentář Vratislava Dostála

sinfin.digital