Rusko a Írán se musí zapojit do řešení konfliktu v Sýrii, tvrdí Merkelová

ČTK

abe

Do řešení syrského konfliktu se musí podle sedmi nejvyspělejších ekonomik světa (G7) zapojit i Rusko a Írán. Je třeba podpořit mírové rozhovory, jež se vedou pod záštitou OSN. Řekla to dnes na summitu G7 v italské Taormině podle agentury DPA německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní se vrcholní představitelé na schůzce též shodli, že je třeba pokročit i v politickém řešení v Libyi.

„Samozřejmě v tom musí být zapojeno Rusko, stejně jako tam samozřejmě musí být zapojen Írán. O tom panoval široký konsensus," uvedla Merkelová k řešení syrského konfliktu, který trvá už šest let a vyžádal si přes 300 000 obětí.

Novou hybnou silou v řešení syrského konfliktu by mohlo být zapojení USA po nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Uvedl to v souvislosti s nynějším summitem nejmenovaný francouzský diplomat, jehož citovala agentura Reuters.

Trump si po nástupu do úřadu stanovil jako jednu z priorit boj proti hnutí Islámský stát (IS), proti němuž bojují všechny strany v syrské válce. Také nový francouzský prezident Emmanuel Macron, který je jedním z účastníků summitu G7, má v prioritách zahraniční politiky boj s IS.

sinfin.digital