Egyptské stíhačky zaútočily v Libyi. Jde zřejmě o odvetu za útok na koptské křesťany

ČTK

abe

Egyptská armáda zaútočila na vojenské základny ve východní Libyi. Předpokládá se, že jde o odvetnou reakci na dnešní usmrcení 28 koptských křesťanů, které mé zřejmě na svědomí samozvaný Islámský stát. Uvedla to agentura AP.

Podle dostupných zpráv egyptské vojsko zaútočilo na základny poblíž města Derna, kde jsou místní ozbrojenci pravděpodobně ve spojení s teroristy z Al-Kájdy. Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí v televizním vystoupení řekl, že vojáci budou útočit na všechny základny, kde by se mohli skrývat radikálové, kteří mají dnešní útok na kopty na svědomí, ať se skrývají kdekoli. Prezident také oficiálně oslovil americkou hlavou státu Donalda Trumpa, aby vedl globální válku proti teroru.

Dnešní útok na koptské křesťany v Egyptě si vyžádal nejméně 28 mrtvých a 22 zraněných. Mezi oběťmi bylo i mnoho dětí. S odvoláním na egyptské ministerstvo zdravotnictví, ministerstvo vnitra a svědky o tom informovaly tiskové agentury. Zatím neznámí útočníci stříleli na vozidla s kopty v provincii Mínja jižně od Káhiry.

Podle svědků incidentu autobus a další vozidla s kopty, kteří měli po pouštní cestě namířeno do kláštera svatého Samuela vyznavače, zastavilo asi osm až deset maskovaných mužů ve vojenských uniformách a následně na věřící začali střílet. Egyptské ministerstvo vnitra uvedlo, že atentátníci na místo přijeli ve třech vozech s náhonem na čtyři kola. Bezpečnostní složky po útočnících zahájily rozsáhlé pátrání.

sinfin.digital