V afrických vodách zase začíná být horko. Počet pirátských útoků stoupá a bude hůř

Info.cz

ekb

Pirátství v afrických vodách je poprvé od roku 2010 opět na vzestupu. Varovným signálem pro obchodní společnosti, které přepravují své zboží na trasách kolem afrického pobřeží, je středeční zpráva nevládní organizace Oceans Beyond Piracy. Ta varuje, že po období relativního klidu se aktivita pirátů opět zvyšuje a v následujících měsících bude útoků přibývat. Naznačují to i události posledních týdnů, kdy únosy lodí v somálských vodách začínají po dlouhé době zase plnit stránky světových médií. 

Naposledy se lidé z médií dozvěděli o únosu íránského rybářského člunu, kterého se somálští piráti zmocnili na začátku týdne s cílem použít ho k únosům dalších větších plavidel. Šlo tak o druhý podobný incident během posledních týdnů. V polovině března se somálští piráti zmocnili také ropného tankeru Aris-13. Podle CNN unesli takto velké obchodní plavidlo naposledy v roce 2012. Události posledních měsíců tak naznačují, že by období relativního klidu mohlo velmi brzy skončit, a rostou obavy, že pirátských útoků začne zase přibývat.

„Zatímco dřív se jednalo o jednorázové útoky, dnes to vypadá spíš jako soustředěné a organizované úsilí, jak na lodní dopravu útočit,“ tvrdí šéf útvaru Globální námořní kriminality při OSN Alan Cole.

Terorista z Manchesteru vyrobil bombu za studentskou půjčku. Bratranec oslavoval Hitlera

sinfin.digital