Německo chce zmrazit dotace zemím, které nerespektují demokracii, třeba Polsku. Je to bez šance, říkají Češi

Lucie Bednárová

Stopka dotacím ze společné kasy EU. Takový trest by si představovala německá vláda pro evropské země, které dlouhodobě nerespektují dodržování demokratických pravidel a porušují základní lidská práva. Řeč je především o Polsku nebo Maďarsku. Podle některých českých europoslanců ale taková myšlenka nemá příliš velkou šanci na úspěch. I proto, že zatím není jasné, jak by něco takového probíhalo.

„Tato informace tu koluje už dva roky a nevyslovuje ji pouze Německo, ale i třeba Francie, Itálie, Španělsko nebo dříve Velká Británie,“ řekl redakci INFO.CZ český lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Myslím, že je to neprosaditelné, protože žádná z těchto zemí ještě přesně nevysvětlila, co přesně tím myslí,“ dodal.

Naposledy se návrh na zmražení prostředků z evropských kohezních a strukturálních fondů objevil dnes. Podle bruselského serveru POLITICO existuje oficiální dokument německé vlády, který podobnou možnost zmiňuje a snaží se o tom přesvědčit Evropskou komisi. Ta jediná má v rukou nástroje, jak něco takové udělat.

Záruba: Fotbal jako semeniště veksláků? Je mi líto poctivých, ale vedení si volili sami

sinfin.digital