Vztahy Evropy a USA se otřásají. „Trumpův přístup má alianci posílit, ne zničit,“ tvrdí Bílý dům

Masivní obchodní deficity, odmítnutí ekologické politiky a frustrace z toho, že státy Severoatlantické aliance (NATO) neplní své závazky. Tato témata štěpí diplomatické vztahy mezi starým kontinentem a Spojenými státy již od ledna, kdy Donald Trump usedl do křesla nejmocnějšího muže světa. Zatímco evropští lídři se kvůli pozici, do které je americký republikánský prezident zatlačil, čílí, z USA zní, že jeho přístup agresivní diplomacie nese první ovoce. „Trumpův přístup má naši společnou alianci posílit, ne ji zničit. A přátelé by si měli být schopni navzájem říkat pravdu – i když to pro jednu stranu může být těžké,“ vysvětluje Trumpovu pozici jeho mluvčí Sean Spicer pro server Politico. 

„Máme masivní obchodní deficit s Německem, které navíc platí na svou obranu o mnoho méně, než by mělo. To je pro USA velmi špatné,“ poznamenal Trump v úterý na twitteru a dodal, že „se to změní“. Americký prezident tak pokračuje v rétorice své předvolební kampaně. Evropští lídři, mnohdy pod tlakem domácích voleb, na ni však nejsou připraveni a rozhodně neplánují vypadat vedle „velkohubého“ Trumpa jako ti, kteří si nechají všechno líbit.

To je i případ německé kancléřky Angely Merkelové. Jinak ve svých vyjádřeních spíše zdrženlivá politička během víkendové kampaně řekla, že již nepovažuje USA za spolehlivého partnera. „Doba, kdy jsme jeden na druhého mohli plně spoléhat, je u konce,“ uvedla kancléřka. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel šel ještě dál: „Americká politika je krátkozraká a stojí proti zájmům Evropské unie,“ řekl ministr na počátku týdne.

Jenže Bílý dům takovou simplistiku rázně odmítá. „Trump vidí nejenom Německo, ale i zbytek Evropy jako velmi důležitého spojence USA. A například to, že tyto země tlačí k tomu, aby plnily své závazky ohledně výdajů na obranu již nese první ovoce,“ odmítnul stavění transatlantických příkopů Spicer. „A to je dobré pro Evropu, je to dobré pro NATO a je to dobré pro USA,“ dodal tiskový mluvčí.

Trump státy NATO hojně kritizoval již během své volební kampaně za to, že na svou obranu vynakládají podstatně méně, než stanovená dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP). Tento závazek loni kromě USA (3,61 procent HDP) splňovaly jen čtyři státy – Řecko (2,38 procent HDP), Velká Británie (2,21 procenta), Estonsko (2,16 procenta) a Polsko (2 procenta). Česká republika na obranu dává 1,04 procenta HDP a poslední Lucembursko 0.44 procenta HDP.

sinfin.digital