Útok v Kábulu si vyžádal 90 obětí. Německo kvůli němu zrušilo deportaci migrantů

ČTK

ekb

Německo v reakci na rozsáhlý teroristický útok v Kábulu zrušilo deportaci neúspěšných afghánských žadatelů o azyl, která byla chystaná na dnešní den. Oznámil to německý ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU). Naopak Rakousko na útok ohled nevzalo a do Kábulu dnes odsunulo 17 Afghánců. Počet obětí útoku se mezitím vyšplhal na 90, 400 dalších utrpělo zranění.

Deportace afghánských běženců zpět do jejich vlasti jsou v Německu velmi kontroverzní kvůli bezpečnostní situaci v Afghánistánu. Vlády některých spolkových zemí se jich proto odmítají účastnit. Berlín ale dosud tvrdil, že i přes složitou bezpečnostní situaci je možné neúspěšné žadatele o azyl deportovat do určitých částí země postižené letitými konflikty.

Dnešní útok, při němž v centru afghánské metropole zahynulo 90 lidí a další stovky byly zraněny, ale odhodlání německé vlády alespoň dočasně změnil. Ministerstvo vnitra to zdůvodnilo tím, že zaměstnanci ambasády v Kábulu, která byla vážně poškozena, mají teď důležitější věci na práci, než se starat o logistiku spojenou s návratem odmítnutých žadatelů o azyl. Do budoucna chce ale prý Berlín v odsunech do Afghánistánu pokračovat.

Tvrdší podmínky pro cizince narazily v senátu. Kontroverzní zákon se vrací k poslancům

sinfin.digital