"Jsou horší, než atomová bomba," řekl o homosexuálech indonéský politik. Gayové tam čelí drsnému pronásledování

vkr

Stačilo necelých 18 měsíců, aby se situace gayů a lesbiček v Indonésii stala z celkem standardní v naprosto nesnesitelnou. Míra tolerance se v největší muslimské zemi prudce snížila a členové LGBT komunity tak nyní musejí čelit útokům jednotlivců, policejní brutalitě, masovým protestům i výrazně zhoršenému politickému klimatu. Většina z nich se obává o svou bezpečnost. 

Změna přístupu společnosti přišla s nečekanou silou a razancí. „Indonéští gayové jsou vyčerpaní a vystrašení,“ tvrdí Kyle Knight z lidskoprávní organizace Human Rights Watch. „I aktivisté, kteří na scéně působí již o 80. let říkají, že nikdy neviděli něco takového,“ dodává.

Přitom ještě nedávno bylo všechno ještě jinak. Gayové byly v Indonésii tolerováni. Většina běžných lidí vůči sexuálním minoritám razila přístup ´žít a nechat žít´. Pouze malá část Indonésie – zejména provincie Aceh – stavěla homosexualitu mimo zákon. To se však má nyní změnit. „Lidé z LGBT komunity budou čelit zákonu a sociálním sankcím, společnost je nebude akceptovat,“ říká policejní šéf Anton Charliyan.

Problémy pro LGBT (lesbickou, gay, bisexuální a transsexuální) komunitu začaly na počátku roku 2016, kdy se několik prominentních politiků včetně vládních ministrů postavilo proti sexuálním minoritám. Ministr obrany Ryamizard Ryacudu například tehdy uvedl, že homosexualita je horší než atomová válka. „Pokud by dopadla atomová bomba na Jakartu, tak Semarang by zasažen nebyl. Jenže práva pro LGBT komunitu mohou zničit vše, co známe, během prchavého okamžiku,“ varoval ministr.

Po politicích se přidali zdravotnické organizace, když tamní psychiatrická asociace varovala, že homosexuální lidé musejí mít psychické problémy. Mobilní aplikace a internetové seznamky určené pro LGBT komunitu byly zakazovány, policie zřídila zvláštní jednotku pro boj se sexuálními minoritami. A loni na podzim skupina konzervativních aktivistů podala podnět k Ústavnímu soudu, aby postavil homosexualitu mimo zákon – verdikt se očekává v průběhu července. „Tento hon není hnaný jen bigoterií a neporozuměním, ale i veřejnými činiteli. Myslím, že situace je opravdu děsivá,“ popisuje Knight.

sinfin.digital