Katar se ocitl v izolaci kvůli podpoře terorismu. Blízký východ má novou krizi, ceny ropy rostou

ČTK

IvM

Hned několik zemí v noci na dnešek přerušilo své diplomatické styky s Katarem. Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Bahrajn a Egypt s malým, ale velmi bohatým státem, přerušily letecké a námořní spojení. K nim se postupně přidávají další, mimo jiné Libye a Jemen. Katařané čelí nařčení, že podporují Islámský stát. Nová krize žene vzhůru ceny ropy a trhy klesají. Katar je klíčovým spojencem USA, které mají v zemi asi 10.000 vojáků. 

Katar v reakci uvedl, že jde o „porušení katarské suverenity", a slíbil občanům země, že diplomatická krize nijak neovlivní jejich životy. Některé arabské státy Katar dlouhodobě obviňují, že podporuje islamistické skupiny, jako například Muslimské bratrstvo či Islámský stát.

Stávající krize vznikla poté, co se v květnu na stránkách katarské oficiální tiskové agentury objevila kontroverzní prohlášení, která prý pronesl vládnoucí emír šajch Tamim bin Hamad bin Chalífa Sání. Ten údajně vyjádřil pochopení pro palestinské radikální hnutí Hamas a libanonské radikální hnutí Hizballáh a řekl, že Írán (největší regionální nepřítel Saúdské Arábie) je „islámská velmoc, kterou nelze ignorovat a ke které není rozumné se chovat nepřátelsky". 

Zeman a Babiš nahrávají neonacistům, říká dokumentarista Vít Klusák

sinfin.digital