Pro chudé Čechy pošleme miliardy, slibuje šéf komise Juncker

David Budai

Bohatí obyvatelé západních států EU si nedokážou představit, jak žijí ti chudší. Například lidé ze severu Moravy. Je o tom přesvědčený předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Rozdíl musíme odstranit, a to tím, že investujeme do regionů, které to potřebují nejvíc. Do roku 2020 Česko obdrží přibližně 590 miliard korun,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz. Vyjádřil se také k případným sankcím pro Česko za to, že nebude přijímat migranty v rámci unijního přerozdělování.

Jste Lucemburčan, což znamená, že pocházíte ze země s vysokou životní úrovní, vysokými platy a stabilním sociálním zabezpečením v důchodovém věku. Dokážete pochopit, jaký je život Čechů, kteří vydělávají 30krát méně a jejichž důchody se dotýkají hranice chudoby?

Většina Lucemburčanů si nedokáže představit, co to znamená být v kůži někoho z Moravskoslezského kraje, ačkoli oba regiony se mohou pochlubit bohatou historií výroby oceli. Ostatně, ví někdo v Praze, která je šestým nejbohatším regionem v EU, jaký je život například v severovýchodním Rumunsku? HDP na obyvatele v některých částech Londýna je 18krát vyšší než ve městě Pleven v Bulharsku.

Zeman patří do invalidního důchodu, neměl by kandidovat, říká kardiochirurg Pirk

sinfin.digital