Země EU budou moct společně nakupovat vrtulníky a vojenské vybavení. Brusel jim na to půjčí

ČTK

bel

Peníze z evropského rozpočtu by mohly být poprvé využity také na nákup vojenského vybavení členských zemí. Evropská komise přišla s návrhem na zřízení Evropského obranného fondu (European Defense Fund - EDF), který by členským státům EU kromě jiného pomáhal se společnými nákupy například bezpilotních prostředků, satelitních komunikací či vojenských vrtulníků. Plán na vznik fondu, který je určen také na podporu výzkumu, předpokládá po roce 2020 roční obranné a bezpečnostní investice v Evropě okolo 5,5 miliardy eur (přes 148 miliard Kč).

„Fond bude katalyzátorem silného evropského obranného průmyslu,“ řekl novinářům místopředseda Evropské komise pro růst a konkurenceschopnost Jyrki Katainen.

Komise s plánem na fond přišla v den, kdy také členským zemím k diskusi nabídla různé možnosti rozvoje evropské spolupráce v bezpečnosti a obraně. Evropské země o svých obranných výdajích uvažují mimo jiné v souvislosti s tlakem, který na ně v rámci NATO vyvíjejí Spojené státy. Ty trvají na konkrétních plánech, jak se alianční země dostanou v příštích letech k obranným výdajům ve výši dvou procent svého hrubého domácího produktu.

Zeman patří do invalidního důchodu, neměl by kandidovat, říká kardiochirurg Pirk

sinfin.digital