Blíží se konec Mayové? Nezvládla kampaň, upozorňují těsně před volbami britští experti

ČTK

luš

Britská premiérka Theresa Mayová ztratila téměř celý náskok před lídrem labouristů Jeremym Corbynem kvůli nepovedené kampani, v níž příliš málo a nekonkrétně mluvila o svém hlavním tématu, kterým je brexit. Pokud by ve volbách nevyhrála přesvědčivě, může to znamenat její konec v čele konzervativců. Ve středu, tj. den před hlasováním, to ČTK v Londýně řekli britští političtí analytici.

Mayová šla do kampaně s náskokem, který v průzkumech přesahoval 15 procentních bodů a dával konzervativcům šanci na zisk dlouho nevídané parlamentní většiny. V posledních týdnech však z výsledků anket vyplývá, že v průběhu necelých dvou měsíců kampaně ztratila okolo deseti bodů. „Ve chvíli, kdy se volební kampaň začala točit kromě brexitu okolo dalších témat, logicky to znamenalo přesun na území, v němž je Mayová slabší a Corbyn silnější,“ vidí zásadní posun kampaně profesor Thomas Leeper z londýnské univerzity LSE.

Tím, že levicový lídr dokázal voliče přesvědčit o tom, že Mayová na rozdíl od něj nehodlá investovat peníze do zdravotnictví a sociální péče, získal podle expertů zpět středové voliče, kteří dříve kvůli antipatiím k jeho osobě byli ochotni podpořit premiérku.

Mayová se navíc neukázala příliš silná ani v debatách o odchodu z EU, o němž voličům neřekla podrobnosti, které si většina z nich přeje slyšet. „Podle mě žádnou strategii pro brexit nemá a můžeme se dočkat toho, že po odchodu z EU nebude žádná dohoda. Zatím jsme neviděli nic, co by napovídalo, že nějaká strategie existuje,“ soudí odborník na vztahy Británie a EU John Ryan.

sinfin.digital