Mayová nezvládla kampaň, ve volbách se jí to může vymstít. Čechům by to pomohlo, tvrdí expert

Lucie Bednárová

Britská premiérka Theresa Mayová a její Konzervativní strana nezvládla komunikaci ve volební kampani a záměrně se vyhýbala diskusím o brexitu. Voličům to vadí a v dnešních předčasných parlamentních volbách by jí to mohli spočítat a upřednostnit opoziční labouristy. „Mayová nedokázala v průběhu kampaně ničím přesvědčit ani nadchnout. Používala prázdné fráze a floskule, které o ničem nevypovídaly. Nenabídla nic nového,“ řekl v rozhovoru pro INFO.CZ odborník na britskou vnitřní politiku z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jan Váška. Jak do výsledků voleb promluví nedávné teroristické útoky v Londýně? A mají se Češi pořád bát tzv. tvrdého brexitu? I o tom se v rozhovoru mluvilo.

Vyhlášení předčasných parlamentních voleb, k němuž došlo v polovině dubna, bylo ze strany britské konzervativní vlády neočekávané a mnohé překvapilo. Proč britská premiérka Mayová nechala situaci zajít až tak daleko, že riskuje, že by její strana nemusela volby vyhrát, a odstavit se tak od jednání o brexitu?

Dovolte mi malou odbočku. V roce 2010 v byl v Británii přijat zákon, který zavedl pětileté volební období. Příští volby by se proto měly konat v roce 2020. Smyslem této úpravy bylo vzít premiérovi silnou taktickou kartu, která mu umožňovala vypsat volby podle momentální situace a podle vlastních politických potřeb. S vypsáním předčasných voleb se počítalo pouze pro mimořádné situace. Máte pravdu v tom, že málokdo chápal, proč Mayová něco takového udělala na jaře letošního roku. Konzervativní vláda tou dobou měla v parlamentu většinu, byla poměrně stabilní a příznivá byla i situace na politické scéně, protože labouristická opozice byla do slova a do písmene rozložená. Z její strany tedy rozhodně šlo o oportunistický krok.

Pirk: Válcují nás barbaři a je tu partyzánská válka, s našimi dětmi to špatně dopadne

sinfin.digital