Janukovyč si skypoval se soudci. Vyslechl si nařčení z vlastizrady

ČTK

Svržený ukrajinský prezident připustil, že před třemi lety jeho kancléř mohl vydat příkaz rozehnat opoziční demonstranty v centru Kyjeva. Znovu ale popřel, že by nařídil do demonstrantů střílet. Generální prokurátor mu řekl, že ho podezírá z vlastizrady. Nejednalo se ale o oficiálně vznesené obvinění.

Janukovyč se s kyjevským soudem spojil z oblastního soudu v ruském městě Rostov na Donu prostřednictvím videokonference. Vypovídal jako svědek v procesu s bývalými příslušníky speciální policejní jednotky Berkut, obžalovanými ze střelby do demonstrantů.

„Od počátku až do konce jsem byl proti použití zbraní a proti krveprolití. To byl můj zásadní postoj,“ zdůraznil bývalý prezident. „Ano, je možné, že se na tom (kancléř Ljovočkin) podílel. Je to možné, ale osobně jsem o tom neměl žádné důkazy a vyšetřování nic nezjistilo,“ řekl.

Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko využil vyhlášení přestávky v jednání soudu, aby exprezidentovi na dálku alespoň ústně sdělil, že je podezřelý z vlastizrady a z napomáhání ruské agresi proti Ukrajině. „Vzhledem k tomu, že se Janukovyč zdržuje mimo Ukrajinu, neodpovídá na výzvy a fakticky se skrývá před spravedlností, sděluji podezření ústně,“ vysvětlil prokurátor podle listu Ukrajinska pravda.

Podle Lucenka se Janukovyč kvůli získání ruského exilu snažil budit zdání, že ruská vojska při okupaci Krymu postupují legálně. Exprezident podle něj písemně požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o nasazení ruských sil na ukrajinském území. Napomáhal také ruským silám při podvratné činnosti a agresivní válce proti Ukrajině, jakož i při změně hranic.

Konflikt v Donbasu si podle odhadu OSN vyžádal více než 9600 mrtvých.

sinfin.digital