Erdoganova hrozba. Kolik uprchlíků přijde do Evropy?

Markéta Žižková

Co se stane, pokud Turecko opět začne pouštět uprchlíky do Evropy? Bude se opakovat rok 2015, kdy připlouvalo každý den až 10 tisíc lidí? To jsou otázky, které vyvolala výhružka tureckého prezidenta Recepa Erdogana naposledy vyřčená na konci minulého týdne. Podle „katastrofických“ scénářů by se z Turecka mohlo dát do pohybu až 2,7 milionu syrských uprchlíků.

Realita by podle všeho byla podstatně méně dramatická. Problém by to ale byl pro Řecko, v němž by se uprchlíci kvůli uzavřené balkánské cestě „zasekli“. „Nemyslím si, že se bude opakovat scénář loňského roku. Na cestu by se mohlo vydat za celý rok několik desítek nebo stovek tisíc lidí, ale ne milion. A zřejmě by se tak stalo až na jaře, ne teď na začátku zimy,“ popisuje Marie Heřmanová z iniciativy Pomáháme lidem na útěku, která osobně navštívila uprchlické tábory v Turecku.

Vyplout na moře je totiž v zimních měsících příliš velké riziko. „Je to vidět i na cenách, za které pašeráci cestu nabízí. Účtují si desetinu toho co v létě a lidí chodí podstatně méně,“ říká Heřmanová.

Migranti přicházející přes Středozemní moře
sinfin.digital