„Svět není schopný dosáhnout míru." Mimo svůj domov je rekordních 65 milionů běženců

ČTK

raz

Počet uprchlíků ve světě dosáhl v loňském roce rekordních 65,6 milionu lidí. Je to o 300.000 víc než v roce 2015. Oznámil to dnes Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) s tím, že do počtu jsou zahrnuti jak lidé, kteří nuceně opustili svou vlast, tak vnitřně vysídlení obyvatelé. Takřka každý pátý běženec je ze Sýrie.

Meziroční nárůst počtu uprchlíků je nižší, než jaký byl v předchozím roce. Mezi lety 2014 a 2015 totiž množství lidí, kteří v důsledku válek, násilností či pronásledování utekli ze svých domovů, vzrostlo o pět milionů.

Mezi 65,6 milionu běženců je 22,5 milionu těch, kteří odešli do jiné země, a 40,3 milionu lidí, kteří vyhledali útočiště na bezpečnějších místech ve svých státech. Zbylých 2,8 milionu osob jsou lidé, kteří požádali o azyl v rozvinutých zemích.

„Zdá se, že svět není schopen dosáhnout míru. Staré konflikty se vlečou dál, nové konflikty vznikají a obojí produkují uprchlíky," prohlásil vysoký komisař pro uprchlíky Filippo Grandi, který zprávu v Ženevě zveřejnil u příležitosti Světového dne uprchlíků.

„Zabiju všechny muslimy", křičel útočník před londýnskou mešitou. Lidé ho na místě přeprali

sinfin.digital