3 důležité věci ze světa, které se dějí právě teď

Info.cz

abe

V Londýně najela dodávka do lidí vycházejících z mešity. Jeden člověk zemřel, policie to šetří jako teroristický útok. Začaly oficiální rozhovory o brexitu. Nejdříve se bude rozhodovat o časovém harmonogramu odchodu Británie z Unie. A co dalšího se dnes za českými hranicemi dělo?

V Londýně najela dodávka do muslimů opouštějících mešitu. Útok byl zřejmě nábožensky motivovaný

Nejméně jeden člověk zemřel poté, co do skupiny chodců u londýnské mešity najel útočník dodávkou. Dalších deset lidí je zraněných. Incident v městské části Finsbury Park na severu Londýna byl podle policie nahlášen krátce po 1:20 SELČ. Britská muslimská rada uvedla, že dodávka "úmyslně" najela do muslimů odcházejících z mešity. Podle očitých svědků útočník křičel, že zabije všechny muslimy. Jednomu staršímu muži se při odchodu ze svatostánku udělalo mdlo od horka a ostatní mu pomáhali. Právě v tu chvíli do nich ve vysoké rychlosti vjela dodávka. Premiérka Theresa Mayová už oznámila, že se incident vyšetřuje jako možný teroristický útok.

Začaly oficiální rozhovory o brexitu. Británie chce dohodnout nové „hluboké spojenectví“

V Bruselu začaly rozhovory o odchodu Velké Británie z Evropské unie. Michel Barnier, který je povede za EU, před jejich začátkem uvedl, že dnes by měly být nejprve dojednány priority a časový rozvrh diskusí. V první řadě je podle něj třeba zabývat se nejistotami, které brexit představuje pro občany, pro ty, kdo mají z politik EU užitek, ale také pro situaci na irských hranicích. Britský vyjednávač David Davis prohlásil, že s EU hodlá dohodnout nové, hluboké a zvláštní partnerství mezi Británií a jejími evropskými přáteli a spojenci.

sinfin.digital