Británie bude počítat Čechy, kteří chtějí zůstat i po brexitu. Bojí se chaosu

Lucie Bednárová

Britská vláda bude mapovat počet cizinců z ostatních států EU včetně Čechů, kteří žijí na území Spojeného království a plánují tam zůstat i poté, co proběhne brexit. Podle informací Guardianu už v pondělí oznámí rozsáhlý plán, jehož prvním krokem bude předběžná registrace přibližně tří milionů cizinců. Vláda premiérky Theresy Mayové tím hodlá předejít opakování chaosu, který nastal v den oznámení odchodu země z EU. Cizinci tehdy v panice zahltili úřady žádostmi o trvalý pobyt.

Britská vláda označuje svůj úmysl za „štědrý“. Jak ale podotýká The Guardian, tři miliony cizinců z jiných států EU, kteří k dnešnímu dni žijí na území Spojeného království, podobné nadšení pravděpodobně sdílet nebudou. Už v pondělí by kabinet premiérky Theresy Mayové měl zveřejnit podrobnosti nového plánu, jak přistupovat k cizincům z EU i poté, co proběhne tzv. brexit.

Prvním krokem, se kterým vláda počítá, je zmapování jejich zájmu. Tedy, zda chtějí ve Spojeném království žít a pracovat i po roce 2019, kdy by měl formálně nastat brexit. Předběžná registrace má zabránit zmatkům, které se objevily v momentě, kdy byly vyhlášeny výsledky referenda o setrvání země v EU. I přesto, že občani států EU žijící v Británii nemusí oficiálně žádat o trvalý pobyt, mnoho z nich to v záchvatu paniky udělalo a zavalilo tím úřady.

Média lidmi manipulují, ukazují jen část reality, říká Eliška Hašková-Coolidge

sinfin.digital