Zkáza mosulské mešity je symbol porážky IS, shodují se odborníci. Konec organizace je blízko

Eliška Kubátová

Samozvaný Islámský stát odpálil přes 800 let starou mešitu an-Nurí v iráckém Mosulu, kde jeho vůdce Abú Bakr Bagdádí v roce 2014 vyhlásil chalífát na dobytých územích v Iráku a Sýrii. Irácký premiér Hajdar Abádí na zničení významné mešity reagoval prohlášením, že se jedná o oficiální přiznání porážky této radikální organizace. Odborníci, které redakce INFO.CZ oslovila, se shodují, že skutečně jde o symbolický konec Islámského státu, toho faktického by se svět mohl dočkat za několik měsíců. Ani poté se ale Evropě nebude klidně spát.

„Zničení an-Núrího mešity má být ze strany IS jednak pokračováním strategie ‚spálené země‘ a je také zřejmě symbolickým aktem finálního vzdoru. IS sice zničil už dříve řadu blízkovýchodních památek, včetně muslimských, ale toto je poněkud jiný případ: Ve stejné mešitě vyhlašoval vůdce IS Bagdádí v roce 2014 svůj kvazi-chalífát. Její zničení má symbolicky zabránit, aby právě toto místo padlo do rukou silám bojujícím proti IS,“ řekl pro INFO.CZ odborník na Blízký východ Marek Čejka.

„IS však neničí při ústupu jen symbolické stavby, ale prakticky jakoukoliv infrastrukturu. Připomíná to třeba zapálení kuvajtských ropných polí ustupujícími vojsky Saddáma Husajna v roce 1991, nebo řadu podobných precedentů z různých dřívějších válek,“ dodává Čejka. Že jde o symbolické potvrzení porážky této radikální organizace, která před třemi lety obsadila velkou část území Sýrie a Iráku, se shodují i další odborníci.  

Ovčáček je idiot, měli by ho žalovat, Zeman dal královně cetku, říká exporadce prezidenta

sinfin.digital