Německé peníze pro Clintonovou. Berlín jí je poslal před volbami

ČTK

Nadace Hillary a Billa Clintonových získala od německé vlády až pět milionů dolarů (zhruba 127,6 milionu Kč), a to v době, kdy Clintonová bojovala ve volbách o úřad amerického prezidenta. Vyplývá to z nových informací na seznamu dárců nadace. Podle bývalé vládní poslankyně a publicistky Very Lengsfeldové tak němečtí daňoví poplatníci spolufinancovali kampaň Clintonové, upozornil web listu Die Welt.

Až nyní je podle Die Welt z aktuálního seznamu dárců patrné, že nadace dostala od německého ministerstva životního prostředí milion dolarů (přibližně 25,5 milionu Kč). Dalším ze sponzorů je německá rozvojová agentura GiZ, upozornila dnes agentura DPA. V letošním třetím čtvrtletí v době vrcholící volební kampaně dorazilo nadaci z Berlína až pět milionů dolarů (okolo 127,6 milionu Kč).

Ministerstvo životního prostředí vedené sociální demokratkou (SPD) Barbarou Hendricksovou ústy svého mluvčího uvedlo, že prostředky směřovaly na ekologické projekty v rozvojových zemích, kterým se nadace dlouhodobě a úspěšně věnuje.

Lengsfeldová, bývalá poslankyně vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, ale tvrdí, že ministerstvo penězi podpořilo volební kampaň poražené demokratické prezidentské kandidátky Clintonové. "Němečtí daňoví poplatníci, aniž by to věděli, zjevně museli financovat volební kampaň Clintonové," citoval publicistku a aktivistku za občanská práva Die Welt.

Z aktuálního seznamu dárců vyplývá i to, že nadace přijímá příspěvky i od bank (Goldman Sachs, Barclays, HSBC), energetických (Duke Energy), ropných (Exxonmobil) a leteckých/zbrojních (Boeing) firem. Mezi sponzory patří i monarchie Perského zálivu (Spojené arabské emiráty, Omán, Katar).

Od Kataru získala nadace milionový dar v době, kdy Clintonová zastávala funkci ministryně zahraničí. Stalo se tak bez vědomí resortu navzdory tomu, že jeho šéfka přislíbila informovat o příspěvcích pro svůj fond od zahraničních vlád. Vyplývá to z uniklých e-mailů zveřejněných organizací WikiLeaks, o nichž na počátku listopadu informovala agentura Reuters.

Nadace Clintonových vznikla v roce 2001 a do centra pozornosti se opakovaně dostala už před nedávnými prezidentskými volbami. Některá americká média vyjádřila podezření, že politici a lobbisté si prostřednictvím darů pro fond zajišťovali přístup k ministryni zahraničí. Vedení nadace nakonec připustilo, že sběr příspěvků nebyl dostatečně transparentní, připomněl Die Welt.

sinfin.digital