Strategie pro brexit? Vlk se nažere a koza zůstane celá

ČTK

Britská média oblétla fotografie poznámek z vládních jednání o brexitu. Patřit by měly místopředsedovi konzervativců Marku Fieldovi a zachytily je kamery televizních štábů. Píše se v nich, že by se Británie měla při nadcházejících jednáních s EU snažit, „aby se vlk nažral a koza zůstala celá“. V dokumentu je také varování, že „nejtěžší to nepochybně bude s Francouzi“. Britská vláda se od těchto poznámek distancovala.

„Jaká je strategie? Vlk se nažere a koza zůstane celá,“ bylo mimo jiné na papíru, který si z jednání v Downing Street nesl místopředseda konzervativců Mark Field. Tato slova odkazují podle zpravodajského serveru BBC News na pověstnou frázi britského ministra zahraničí Borise Johnsona, která vyjadřuje očekávání, že si Londýn udrží přístup na jednotný evropský trh a zároveň omezí volný pohyb osob.

V poznámkách se podle BBC nicméně uvádí, že „je nepravděpodobné, že nám bude jednotný trh nabídnut“.

Jak uvedl komentátor BBC, poznámky odpovídají takzvanému tvrdému brexitu, který předpokládá odchod Británie i z jednotného trhu, uzavření dohod pro konkrétní sektory a definitivní ukončení procesu vystoupení Británie z EU během dvou let bez jakýchkoli přechodných dohod, které by mohly zmírnit dopad změn.

sinfin.digital