Klíčové referendum v Itálii: 5 věcí, které jste nevěděli

Lucie Bednárová

Italové budou v nedělním referendu rozhodovat o nejdůležitějších změnách ústavy od druhé světové války. Jelikož premiér Matteo Renzi spojil s výsledky svůj další osud v čele italské vlády, nehraje se pouze o reformu, ale také o další směřování Itálie a celé EU.

O čem se v referendu rozhoduje?

Italové budou rozhodovat o nejdůležitější reformě dvoukomorového parlamentu od druhé světové války. Změny mají výrazně omezit vliv Senátu a naopak posílit sněmovnu. Pokud projdou, počet senátorů se sníží o dvě třetiny a komora přijde o možnost svrhnout vládu a také o značný vliv na blokování přijímaných zákonů. Poslanecká sněmovna by měla nově schvalovat zákony označené vládou za přednostní ve zrychleném režimu – za 70 nebo 95 dnů.

Premiér Renzi, který reformu představil, věří, že pomůže zefektivnit a zmodernizovat zkostnatělý italský ústavní systém. Její odpůrci se ale naopak obávají, že povede k nebezpečné centralizaci moci.

V referendu se dále rozhoduje o předání některých pravomocí italských regionů centru či změnách ve volebním zákoně, které zvýhodňují vítěznou stranu ve volbách.

Co říkají průzkumy?

Italské zákony zakazují zveřejňovat průzkumy veřejného mínění patnáct dnů před konáním voleb či referenda. Poslední anketa z minulého týdne favorizovala odpůrce ústavních změn, zároveň ale ukazovala, že značné množství voličů se stále nerozhodlo. 

Co se stane s premiérem Renzim, pokud změny neprojdou?

Premiér Matteo Renzi spojil s referendem svou politickou kariéru. Opakovaně se nechal slyšet, že pokud navrhované změny neprojdou, podá demisi. Agentura Bloomberg napsala, že pokud by k tomu došlo, Renziho by v čele technokratické vlády pravděpodobně nahradil ministr hospodářství a financí Pier Carlo Padoan, nebo předseda Senátu Pietro Grasso.

V poslední době se ale spekuluje o tom, že si Renzi křeslo premiéra v zájmu zachování stability země ponechá. V tomto duchu na něj údajně tlačí i někteří členové jeho vlády, italský prezident Sergio Mattarella, ale i vlivné podnikatelské kruhy, které sice reformy podporují, ale také se obávají politických otřesů. Není navíc vůbec vyloučeno, že prezident znovu pověří Renziho vedením nové vlády bez vyhlášení předčasných voleb.

V případě, že referendum dopadne ve prospěch navrhovaných ústavních změn, analytici se shodují, že postavení premiéra Renziho se upevní zejména na evropské scéně.

sinfin.digital