Inspirace pro Babiše? Trump zanechá podnikání, chce být naplno prezidentem

Info.cz

Konec podnikání, teď už budu jenom vládnout, oznámil dnes budoucí americký prezident Donald Trump na svém účtu na sociální síti Twitter. Bližší podrobnosti chce miliardář, který čelil ve Spojených státech kritice kvůli možnému střetu zájmů, oznámit v polovině prosince na tiskové konference, které se zúčastní i jeho děti.

„Nevyžaduje to po mně zákon. Cítím ale, že je to navenek důležité, abych jako prezident neměl žádný střet zájmů s mými různými podniky,“ napsal Trump  v jednom z několika příspěvků na Twitteru, ve kterých se záležitosti věnoval.

V dalším uvedlo, že jeho právníci nyní chystají dokumenty, díky kterým se zcela zbaví svého podnikání. 

Trump během kampaně veřejnost opakovaně ujistil, že od úřadování v Bílém domě své obchody zcela oddělí. Po volebním vítězství ale v prohlášeních naznačil, že by se kontaktů se svým obchodním impériem vzdát nemusel, neboť se jako prezident nemůže dostat do střetu zájmů.

V Česku čelí podobné kritice čelí ministr financí, miliardář a majitel holdingu Agrofert Andrej Babiš. Sněmovna v úterý schválila zákon, podle kterého se jeho firmy nebudou moct hlásit o některé dotace, investiční pobídky a veřejné zakázky. Babiš normu, kterou ještě musí chválit Senát a podepsat prezident, odmítl. 

V nedávném rozhovoru pro INFO.CZ pak uvedl, že jeho právníci zákon zkoumají. Nevyloučil, že svou firmu dá do svěřenského fondu. 

sinfin.digital