Pouštíte k nám zločince. Německý expert kritizuje Česko za nedostatečné kontroly u hranic

ČTK

luš

Expert na otázky vnitřní bezpečnosti německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) Armin Schuster v souvislosti s posílením ostrahy hranic kvůli nedávnému hamburskému summitu skupiny předních světových ekonomik (G20) kritizoval Česko a Polsko za zanedbávání dohodnutého pátrání v blízkosti hranic. Agentuře DPA řekl, že obě země jsou sice aktivní na vnějších hranicích schengenského prostoru, ale zanedbávají ty vnitřní. Podle Schustera by možné nedostatky měla co nejrychleji prověřit Evropská komise a případně vůči daným státům zahájit řízení kvůli porušení unijních smluv.

Schuster poukázal na rozsáhlé nedostatky v několika sousedních zemích v souvislosti s vysokým počtem osob, které německá policie minulý týden zadržela při hraničních kontrolách obnovených kvůli summitu G20, který se konal v Hamburku na konci minulého týdne.

Při přechodně obnovených kontrolách přímo na německých hranicích zadržela německá policie podle agentury DPA 744 hledaných osob. Od 12. června do minulého víkendu bylo na německých hranicích denně nasazeno v průměru 3500 policistů.

„Tento úspěch při pátrání ukazuje, že v Evropě bohužel platí heslo ‚volná jízda pro pachatele‘,“ řekl Schuster DPA. Dohodnuté pátrání v příhraničí podle něj v přiměřeném rozsahu provádějí jen Německo, Švýcarsko a „nově také Rakousko“.

sinfin.digital