Spalničky se stále šíří Evropou, varuje WHO. Desítky nakažených má i Česko

Info.cz

ekb

Podle nejnovější zprávy Světové zdravotnické organizace si spalničky za uplynulých 12 měsíců vyžádaly životy celkem 35 Evropanů a hrozba nákazy stále neutichá. Poslední obětí je chlapec z Itálie, kterému bylo pouhých šest let. Podle odborníků je jedinou cestou, jak zastavit šíření tohoto vysoce infekčního onemocnění, očkování. To by zachránilo život i italskému chlapci, u kterého lékaři potvrdili, že očkován nebyl. Virus spalniček se nevyhnul ani České republice – jen v Moravskoslezském kraji se letos nakazilo nejméně 130 lidí.

Onemocnění, které se šíří vzduchem nebo dotykem infikovaného povrchu, se projevuje vysokou horečkou, kašlem a rýmou. Nemoc doprovází také zarudnutí očí a po třech až pěti dnech se u nakaženého objevuje i charakteristická vyrážka. Spalničky však mohou vést také k výskytu zápalu plic nebo encefalitidy.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do pěti let. Případ z Itálie však dokazuje, že se nevyhýbá ani starším dětem a důsledky mohou být fatální. Onemocnění postihuje hlavně země s nízkým HDP a špatným zdravotnictvím, v posledních měsících se však se šířením této infekční nemoci potýká také Evropa. Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí se výskyt spalniček na evropském kontinentu v prvních měsících letošního roku v porovnání s počtem případů za rok 2016 zvýšil o 50 procent.

Nejvíc postiženou zemí je podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) Rumunsko, kde za posledních 12 měsíců zemřelo 31 lidí. Východoevropská země tak v počtu úmrtí drží smutné první místo. Další vysoce zasaženou zemí je Itálie, kde lékaři od ledna do června letošního roku zaznamenali celkem 3 232 případů. Ve stejném období loňského roku to přitom bylo 478 případů nákazy.

Za prudkým nárůstem podle WHO stojí hlavně nedostatečná proočkovanost obyvatel, která v Itálii od roku 2012 neustále klesá. Podle programového manažera pro prevenci nemocí a očkování WHO Roba Butlera jde částečně o důsledek stále většího počtu rodičů, kteří brojí proti očkování a vakcínu odmítají svým dětem podat. To je neblahý trend, který se v posledních letech objevuje ve většině vyspělých zemí, včetně České republiky.

sinfin.digital