První výročí teroristického útoku v Nice: Traumata nemizí, tisícům lidí stále pomáhají psychiatři

vkr

Přesně před rokem zůstal svět stát v oněmělém úžasu nad zvrhlým teroristickým útokem, za který na promenádě francouzského letoviska Nice zaplatilo životem 86 lidí. Mnoho z nich ještě malé děti s celým životem před sebou. A i když nyní již mnozí na tento akt nepochopitelné zlovůle zapomněli, pro tisíce rodinných příslušníků zabitých či zemřelých jsou vzpomínky stále nesnesitelně bolestné a desítky lidí jsou s následky teroristického útoku stále v péči lékařů. A finanční kompenzace, které stát přislíbil vyplatit, stále nejsou na cestě.

Letošní oslavy dobytí Bastily nerozzářil oslnivý ohňostroj radosti nad překonaným a zkostnatělým systémem tak jako loni. Místo toho proslulá promenáda Boulevard des Anglais nabídla teskné tóny symfonického orchestru, které za účasti prezidenta Emmanuela Macrona připomněli zmařené lidské životy. Svět by však neměl zapomínat ani na ty, kteří přežili.

Podle serveru Deutsche Welle je totiž stále deset až dvacet lidí, kteří byli během útoku zraněni, v péči lékařů. A na další tři tisícovky rodinných příslušníků těch, kteří zemřeli nebo byli zraněni, se pak neobejde bez psychiatrické pomoci. Mnoho z nich jsou přitom teprve malé děti, které jen nedokáží pochopit, jak se něco tak strašného vůbec jenom mohlo stát. Trpí stavy úzkosti a panickými ataky, mnoho z nich odmítlo možnost zúčastnit se pátečního ceremoniálu i setkání s francouzským prezidentem Macronem.

sinfin.digital