„ČR uprchlíky musí přijmout,“ říká europoslankyně, která mluvila o přesídlování celých skupin

Lucie Bednárová

Česká republika a další státy z východu EU musí splnit své závazky a přijmout dohodnutý počet uprchlíků z Řecka a Itálie, říká německá europoslankyně ze Strany zelených Ska Kellerová. V exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ vysvětluje, že „nemůžeme nechat bez povšimnutí země, které prosí o pomoc“. Pozornost českých médií si Kellerová nedávno získala výrokem o přesunu celých skupin uprchlíků do „neposlušných“ zemí. Jak to myslela? Pomohlo by to podle ní situaci? A co dalšího je potřeba udělat, aby Evropa migrační krizi zvládla? I o tom byl rozhovor.

Česká média nedávno obletěl úryvek rozhovoru z německého Neue Osnabrücker Zeitung, pro který jste údajně uvedla, že do zemí na východě Evropy, které shodou okolností odmítají přijímat uprchlíky v rámci relokačního programu Evropské komise, by měly být přestěhovány celé vesnice a nikoliv jednotlivci. Jak jste to myslela?

Pokud se pořádně podíváte na ten rozhovor, tak uvidíte, že se mne (novináři) ptali, co si myslím o přesunu větších skupin uprchlíků do východní Evropy. Já odpověděla, že to v souvislosti s jejich integrací dává větší smysl než přesouvat pouze jednotlivce třeba do země, kde nikdo nemluví jejich jazykem. Určitě je lepší zajistit, aby lidé odcházeli spolu se svou rodinou a ne sami. Novináři má slova překroutili, že to vyznělo, že jsem chtěla přesouvat celé vesnice do zemí jako trest za odmítání uprchlíků. Tak to vůbec nebylo. Je to nesmysl.

Zároveň jste ve stejném rozhovoru uvedla, že podporujete řízení, které proti zmiňovaným zemím, k nimž patří i Česká republika, před měsícem zahájila Evropská komise. Může to celé situaci ve Středomoří pomoct? Takový proces může trvat několik měsíců i roků, než přijdou případné sankce.

Členské státy musí dodržovat zákony EU. Ano, zákonů je hodně a stává se poměrně často, že se vládám nelíbí, ale i přesto musí být implementovány. EU je přece také unií, kde platí vláda práva. Pokud to některý stát nedodržuje, tak přijde řízení pro neplnění povinnosti. Je to určitě časté, ale také je na Evropské komisi, aby zajistila, že každý stát bude dodržovat pravidla. Já s tím souhlasím.

Mešity a burky nedovolím, musí se přizpůsobit, říká zájemce o Hrad Kulhánek

sinfin.digital