Temné pozadí katarské krize. Izolovaný stát viní hackery a Spojené arabské emiráty

Info.cz

Konec katarské krize je v nedohlednu a její obrysy jsou stále nečitelnější. Země, která už několik týdnů čelí blokádě a tlaku, aby přistoupila na drsný seznam požadavků, se teď chytla informací amerického deníku The Washington Post. V zásadě tak ožívá scénář, že krize je záměrně vyvolaná a její příčiny leží někde zcela jinde než v tom, že Katar údajně podporuje teroristy. Stát oznámil, že s článkem souhlasí. V textu se objevilo tvrzení, že Spojené arabské emiráty (SAE) se v květnu zapojily do hackerského útoku na katarskou státní tiskovou agenturu. Státní tajemník SAE pro zahraniční politiku naopak informace v článku označil za nepravdivé, uvedla agentura Reuters.

The Washington Post s odkazem na americké zpravodajské zdroje napsal, že kontroverzní citáty katarského emíra šajcha Tamima bin Hamada Sáního, které se v květnu objevily na stránkách katarské tiskové agentury a které Katar záhy označil za falešné, byly výsledkem hackerského útoku, který naplánovaly Spojené arabské emiráty. Zda SAE za útok někomu zaplatily, nebo ho spáchaly samy, podle zpravodajských zdrojů není jasné.

Několik arabských zemí s Katarem v červnu přerušilo diplomatické styky a právě hackerský útok měl podle The Washington Post na tomto kroku nemalý podíl.

Jako na základní škole. Dopis, kterým Mynář lobboval za českou firmu, je plný chyb

sinfin.digital