Americké tajné služby: Falešné zprávy před volbami šířila Moskva

Info.cz

Na vzniku a šíření falešných zpráv se podle amerických tajných služeb podílelo v určitém rozsahu Rusko. Chtělo tak ovlivnit výsledek prezidentských voleb. Serveru BuzzFeed to řekly zdroje z nitra organizací.

„Dělají to pravidelně, to je známý fakt,“ řekl novinářům BuzzFeed News zdroj, který si přál zůstat v anonymitě.

„Rozumím tomu tak, že nejde jen o propagandu,“ doplnil druhý ze zdrojů z tajných služeb. Ani jeden z pracovníků amerických organizací neupřesnil, jakým způsobem měla být Moskva do falešných zpráv zapojená. O jejich podílu jsou ale podle nich tajné služby přesvědčené. Oficiální vyšetřování ale FBI zatím nezahájilo.

FBI od léta vyšetřuje hackerské útoky na servery Demokratické strany. Právě z těchto zásahů Bílý dům Rusko přímo obvinil. Následovaly úniky ze stranické e-mailové komunikace, které se objevily před červencovým sjezdem Demokratů. Průběh tohoto vyšetřování zatím FBI odmítlo komentovat.

Sofistikovaná propaganda

Na možnou manipulaci s volbami ze strany Moskvy upozornila i skupina nezávislých odborníků. Ta mluví o „sofistikované ruské kampani“, která podle nich stála za většinou falešných zpráv na internetu těsně před volbami. Jasné důkazy ale její členové nezveřejnili, americké federální úřady proto jejich závěry ze přelomové nepovažují.

„Kdybychom měli přehledný seznam stránek, které provozuje Kreml a které vydávaly falešné zprávy, tak by to bylo něco jiného,“ řekl americkým novinářům zdroj z Ministerstva obrany, který se zaměřuje na kyberkriminalitu. „Tak to ale nefunguje. A každý, kdo tvrdí, že ano, je naivní nebo problém zjednodušuje, aby obhájil svou pozici.“

Nový zákon o Rusku

Na politický vliv Ruska ve světě by ale v budoucnu mohly více dohlížet zpravodajské služby. Sněmovna reprezentantů totiž schválila zákon, který v tomto smyslu činnost organizací upravuje.

Podle agentury AP může jít o rozhodnutí, které je v rozporu se slibem zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa zlepšit vztahy USA a Ruska.

Dokument, který bude projednávat také Senát, počítá s vytvořením mezirezortního týmu k potlačení ruských pokusů „vyvíjet skrytý vliv na státy a vlády".

Úkolem týmu bude odhalovat skrytý vliv Ruska na jiné země, včetně šíření lživých informací a korupce. Má se zabývat i porušováním lidských práv, včetně atentátů, které provádějí bezpečnostní služby Ruska či jeho spojenců.

 

 

sinfin.digital