3 důležité věci ze světa, které byste dnes měli vědět

ČTK

adk

Venezuelský prezident Nicolás Maduro prohlásil, že armáda odrazila teroristický útok na vojenskou základnu. USA podle ministra zahraničí Rexe Tillersona zareagují na ruskou odvetu za sankce. Bývalá prokurátorka Carla Del Ponteová opouští komisi OSN vyšetřující porušování lidských práv a válečné zločiny v Sýrii. Co důležitého byste dnes měli vědět ze zahraničí?

Venezuelský prezident Maduro: Armáda odrazila teroristický útok

Venezuelský socialistický prezident Nicolás Maduro v televizním projevu prohlásil, že armáda v neděli odrazila „teroristický útok“ proti vojenské základně na severu země, kde podle něj dva útočníci byli zabiti a osm zajato. Boj podle něj trval okolo tří hodin. Zajat byl důstojník-dezertér a sedm civilistů; všichni podle prezidenta poskytují vyšetřovatelům informace. V kasárnách na předměstí třetího největšího města země Valencie, které leží asi 180 kilometrů na západ od Caracasu, skupina vojáků a civilistů pod vedením bývalého kapitána v neděli vyhlásila rebelii proti vládě prezidenta Madura. Vzpouru ale vláda potlačila.

USA zareagují na ruskou odvetu

Spojené státy zareagují okolo 1. září na ruské opatření, které je nutí k výraznému snížení personálu zastupitelských úřadů USA v Rusku. Oznámil to šéf americké diplomacie Rex Tillerson po schůzce se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem na okraji schůzky regionálního uskupení jihovýchodní Asie (ASEAN). Tillerson řekl Lavrovovi, že USA se ještě nerozhodly, jak na ruský postup odpoví. Američané podle ministra vidí vztahy s Ruskem pragmaticky, obě země mohou spolupracovat na řešení problémů. Přál by si také, aby Rusko pochopilo, že vměšování do voleb je vážný incident.

sinfin.digital