Francie zrychlí přijímání uprchlíků. Těm, kteří jdou jen za prací, ale vystaví stopku

Lucie Bednárová

Rychlejší vyřizování azylových žádostí a efektivnější boj s nelegální pracovní migrací. Tak by v příštích dvou letech měla vypadat migrační politika Francie, kterou narýsoval francouzský prezident Emmanuel Macron společně se svým ministrem vnitra Gérardem Collombem. Přísnější opatření jsou podle mnohých obrannou reakcí na klesající Macronovu oblibu mezi Francouzi a jeho voliči. Ta se v červenci propadla o 10 procentních bodů. Humanitární organizace odhadují, že v letošním roce do Francie zamíří kolem 100 tisíc lidí. Přicházet mají hlavně přes Itálii. 

Francie zůstane vždycky otevřená lidem, kteří prchají před válkou a pronásledováním, avšak před ekonomickými migranty, tedy těmi, co do země přicházejí kvůli práci, se uzavře. Ve víkendovém rozhovoru pro Journal du Dimanche to prohlásil francouzský ministr vnitra Gérard Collomb. V příštím roce by podle něj mělo do země přijít dalších 3500 migrantů, kteří mají nárok na azyl. V roce 2018 se k nim přidají další čtyři tisíce.

Pomoct by tomu měl mj. nový zákon, na kterém vláda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona v těchto dnech pracuje. Legislativa by měla výrazně urychlit proces schvalování žádostí o azyl ze současných čtrnácti měsíců na šest. Stát zároveň plánuje rozšířit dočasné ubytovací kapacity pro žadatele o azyl. O tom již minulý týden mluvil přímo Macron, který slíbil, že se ve Francii již nebude opakovat situace, kdy tisíce migrantů „tábořily“ na ulicích.

Jíte nezdravě? Budete platit, stát vám brzo vleze i do ledničky, varuje senátor Kubera .. Template

sinfin.digital