Konflikt s KLDR by zdevastoval ekonomiky po celém světě. Trhy na napětí reagují už teď

Info.cz

abe

Spojené státy a KLDR snad nikdy nebyly tak blízko reálnému konfliktu. Kim Čong-un údajně sonduje možnosti útoku na americký ostrov Guam a Donald Trump zemi hrozí ohnivou odvetou. To vše ve světle hrozivého výročí – 72 let od jaderných útoků na Hirošimu a Nagasaki. Případný ostrý vojenský střet jaderných velmocí by byl pravděpodobně katastrofický. Pokud připustíme, že by neskončil jadernou pohromou, je tady ještě jeden zásadní aspekt – dopad na světové ekonomiky, které reagují už na současné napětí.

„Severní Korea se setká s naší ohnivou zlobou, kterou svět nikdy předtím neviděl,“ prohlásil americký prezident Donald Trump. Z KLDR pro změnu zazněly nesmyslné úvahy o útoku na americký tichomořský ostrov Guam. Podobné výhrůžky si obě země v různé míře vyměňují dlouhodobě, přesto ale pomalu překračují další a další limity.

Vzájemné provokace nezvyšuje jen napětí a obavy z náhlého jaderného konfliktu, který by mohl mít katastrofické následky. Na napjatou situaci podle Bloombergu začaly reagovat už i trhy. Index Stoxx Europe 600 v první reakci klesl o procento, což je nejrazantnější pokles za poslední dny, a index S&P 500 se snížil o 0,3 procenta, tedy nejvíce za posledních pět týdnů. A odborníci varují, že úměrně k další eskalaci napětí budou přibývat i ekonomické následky a nejistota.

Podle odhadu společnosti Capital Economics by konflikt neohrozil pouze zúčastněné země, ale komplexní světovou prosperitu. Odhad vychází z předpokladů, které jsou založené na příkladu jiných zemí a následků konfliktů, kterých se účastnily. „Zkušenosti z minulých válek nám ukazují, jak velký vliv mají konflikty na ekonomiku. Boje v Sýrii vedly k 60procentnímu propadu hrubého domácího produktu (HDP) země,“ vysvětlují autoři predikce Gareth Leather a Krystal Tan. Nejvíce od druhé světové války konflikty ovlivnily Jižní Koreu, jejíž HDP pokleslo v padesátých letech kvůli korejské válce o 80 procent.

Soul by byl v první linii i tentokrát. Lze předpokládat, že jakékoli poměřování sil mezi USA a KLDR by se odehrávalo právě v oblasti Korejského poloostrova, který by to celý pocítil.

sinfin.digital