Trump pošle zetě do světa s téměř nesplnitelným úkolem. Má Izraelce a Palestince přivést k jednomu stolu

ČTK

lup

Americký prezident Donald Trump vyšle brzy svého poradce a zetě Jareda Kushnera na Blízký východ, kde by měl hledat cestu k přímým mírovým rozhovorům mezi Izraelci a Palestinci. Oznámil to dnes Bílý dům. Kushner, kterého má doprovázet bezpečnostní poradkyně Dina Powellová, bude jednat s vůdci šesti blízkovýchodních zemí i s palestinským vedením.

„Regionální rozhovory jsou jistě důležité, ale prezident je přesvědčen, že míru mezi Izraelci a Palestinci může být dosaženo jen přímo mezi oběma stranami,“ citovala agentura AP činitele Bílého domu. „Spojené státy s nimi budou dál těsně spolupracovat, aby pokroku směrem k tomuto cíli bylo dosaženo,“ uvedl zdroj americké agentury.

Izraelsko-palestinské mírové rozhovory jsou přerušeny od roku 2014. Jednou z hlavních překážek dohody je výstavba židovských osad na Západním břehu Jordánu, který by měl být podle původních plánů spolu s Pásmem Gazy součástí nezávislé Palestiny. Trump si stanovil ambiciózní cíl pokusit se o zprostředkování mírové dohody mezi Izraelci a Palestinci, o což se neúspěšně pokoušelo několik jeho předchůdců v nejvyšším americkém úřadu.

Kushner, který se hlásí k ortodoxnímu judaismu, navštívil po inauguraci svého tchána Blízký východ už několikrát. Doprovázel Trumpa při jeho květnové návštěvě v regionu, o mírovém řešení konfliktu v červnu jednal v Jeruzalémě a Ramalláhu. Setkal se tehdy odděleně s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem i s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

sinfin.digital