Měl rád Korán a urážel židy. Vraždil v Barceloně mladík z Maroka?

luš

Pachatelem útoku v Barceloně by mohl být osmadvacetiletý mladík marockého původu Driss Oukabir. Právě on si měl dle policie pronajmout dodávku, která v centru katalánské metropole zabila 13 lidí a dalších osmdesát zranila, z toho 15 vážně. Policie sice po útoku zadržela dva podezřelé, řidič dodávky je však stále na útěku.

Oukabir si měl na své jméno pronajmout dodávku ve městě Santa Perpètua de Mogoda, která byla použita jako zbraň při útoku ve zhruba 25 kilometrů vzdáleném centru Barcelony.

Mladík se narodil 13. ledna 1989 v marockém městě Aghbala. Dle deníku Guardian na svém Facebooku, který byl později smazán, tvrdil, že žil v Marseille, ale přestěhoval se do katalánského města Ripoll. Měl být i držitelem NIE – průkazu totožnosti, který dostávají cizinci žijící ve Španělsku.

Na Oukabira byl podle serveru ABC vydán zatykač kvůli domácímu násilí, o vazbách na džihádisty úřady nevěděly. List El País tvrdí, že mladík strávil nějaký čas ve vězení v Figueres v Katalánsku. Propuštěn měl být v roce 2012.

sinfin.digital