Teror v Katalánsku: Útočníci zřejmě chystali i bombový útok

ČTK, raz

Den po nejkrvavějším teroristickém útoku ve Španělsku pátrá policie po jeho pachatelích. Podle policie je řidičem dodávky patrně sedmnáctiletý Maročan Moussa Oukabir, který v minulosti psal o přání „zabíjet bezvěrce". Policisté v noci zastřelili pět útočníků, kteří ve městě Cambrils nedaleko katalánské metropole najížděli do lidí a zabili jednu ženu. Obě akce mají podle úřadů spojitost. Tisíce Španělů v poledne uctily památku obětí minutou ticha a teroristům vzkázaly, že se jich nebojí.

Po čtvrtečním útoku v Barceloně, k němuž se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, zůstává v kritickém stavu v nemocnicích 16 osob a panují obavy, že počet mrtvých se může zvýšit.

3614403:article:true:true:true

Mezi oběťmi byli dosud identifikováni tři Španělé, dva Italové a Belgičanka; tři německé oběti uváděné španělskými médii Berlín zatím nepotvrdil. Zraněni byli podle úřadů občané 34 zemí, mezi nimi 26 Francouzů a 13 Němců. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli čeští občané, doporučilo však turistům pro cesty do Španělska zvýšenou opatrnost.

Nebezpečné Německo, klidné Česko. Kde v Evropě teroristické útoky hrozí nejvíce?

sinfin.digital