Rusové mají prý novou mocnou zbraň elektronické války. Posouvají signál GPS o kilometry

vkr

Bezpečnost a spolehlivost globálního polohového systému (GPS) je dost možná kompromitována. Systém, který používají pro navigaci běžní občané i armáda, se totiž kdykoliv může stát terčem elektronického útoku z Ruska. Americká vládní agentura MARAD, která sleduje námořní dopravu, totiž oznámila, že několik lodí u břehů ruského Krymu se potýkalo se zfalšovaným GPS signálem. Ten změnil jejich polohu o více než 30 kilometrů do vnitrozemí. 

Případ se odehrál již na konci června, ale až nyní vyplývají na světlo světa všechny podrobnosti. Jeden z lodních navigátorů americké lodi u ruského přístavu Novorossijsk při pohledu na své navigační přístroje nevěřil vlastním očím. Jeho loď se totiž místo u pobřeží, kde skutečně byla, podle signálu nacházela o třicet kilometrů někde jinde – na letišti Gelendžik.

Poté, co ověřil funkčnost svých GPS přístrojů, kontaktoval navigátor okolní lodě. Jejich kapitáni hlásili totožný problém, postižena jich byla nejméně dvacítka. A přestože celý incident ještě čeká na své oficiální potvrzení, experti jsou již nyní přesvědčení, že se jedná o první zdokumentovaný případ hacknutí a přesměrování GPS signálu.

Až do současnosti byla největší obava vojenských stratégů, že signál GPS může být jen uměle rušen: do komunikace mezi přijímačem a satelitem by přidalo zamíchat elektronický šum. Současná situace je ale mnohem vážnější. „Rušení způsobí, že přijímač přestane fungovat. Hacknutí ale znamená, že přijímač o své poloze lže,“ vysvětluje konzultant David Last, bývalý prezident britského Královského institutu pro navigaci.

sinfin.digital