Jednání o brexitu stojí. Další kolo vyjednávání nepřineslo žádný výsledek, takhle prý nelze pokračovat

ČTK

abe

Posun v žádné ze zásadních otázek britského odchodu z Evropské unie nepřineslo třetí kolo vyjednávání, které dnes skončilo v Bruselu. Novinářům to řekl vyjednavač EU Michel Barnier, který zdůraznil, že obě strany tlačí čas. Není totiž podle něj za dané situace možné, aby už nyní doporučil 27 státům EU posunout rozhovory do druhé fáze, tedy k debatě o budoucí podobě vzájemných vztahů.

Po dnešním týdnu je také podle něj zřejmé, že britská strana nepociťuje závazek plnit finanční závazky přesahující datum jejich odchodu z EU, například vůči třetím zemím.

Po dnešním týdnu je také podle Barniera zřejmé, že britská strana uznává své finanční závazky vůči EU jen do doby svého odchodu z unie, nehodlá ale plnit finanční závazky přesahující datum 29. března 2019, a to včetně například společných záruk za půjčky třetím zemím. Stávající víceleté finanční období, s jehož podobou Britové jako člen EU souhlasili, přitom končí až v roce 2020.

Barnier uznal, že od pondělí, kdy třetí jednací kolo začalo, byl dosažen posun v některých dílčích tématech, například v problematice přeshraničních pracovníků či už existujících sporů u unijního soudu. On i britský vyjednavač David Davis dali najevo, že konkrétní plody přinesla od ostatních bodů jednání částečně oddělená diskuse o budoucím režimu na hranici mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

Dnešní skeptické Barnierovy poznámky přišly poté, co on i zástupci Evropské komise včetně jejího předsedy Jeana-Claudea Junckera, veřejně za nedostatečné a příliš obecné označili britské podkladové dokumenty a návrhy k jednání. Podle Barnierových dnešních slov Londýn žádá nemožné, vyjednavač například odmítl, že by stát, který není součástí vnitřního trhu EU, měl možnost ovlivňovat jeho právní podobu.

sinfin.digital