Z Atlantiku se žene další hurikán. Irma by mohla zpustošit Karibik

ČTK

luš

Tropická bouře Irma, která se zformovala ve východním Atlantiku, dnes zesílila na hurikán. Zatím dosahuje druhé kategorie na pětistupňové škále hurikánů, už dnes v noci by ale mohla dosáhnout nejvyššího stupně. Informovala o tom dnes agentura EFE s odvoláním na americké Národní středisko pro hurikány (NHC).

Zatím není jasné, kdy přesně a zda vůbec Irma dorazí na pevninu, podle dosavadních předpovědí ale míří západním směrem do Karibiku. Zhruba v polovině příštího týdne by mohla dorazit k ostrovům Malé Antily. Dnes se hurikán Irma pohyboval rychlostí asi 17 kilometrů za hodinu.

Větry, které Irmu doprovází, měly dnes sílu 155 kilometrů v hodině. Pokud se naplní předpovědi a Irma dosáhne kategorie pět, má přinést vichry o rychlosti až 178 kilometrů za hodinu.

Irma je třetím hurikánem nynější sezony v Atlantiku. Po letošních tropických bouřích Arlene, Bret, Cindy, Don a Emily se bouře Franklin jako první změnila v hurikán. Franklin začátkem srpna zasáhl Mexiko. Po bouři Gert následoval Harvey, který jako hurikán kategorie 4 dorazil v pátek v noci do Texasu.

sinfin.digital