Na veřejnost uniklo šokující video. Policista na něm uklidňuje řidičku, že „střílí jen černochy“

Info.cz

ekb

Napjatou atmosféru, kterou ve Spojených státech vyvolaly rasové střety v americkém městě Charlottesville, ještě víc prohloubilo šokující video zveřejněné tento týden. Policista z Georgie na něm ujišťuje vystrašenou řidičku, že se nemá čeho bát, protože „není černá“ a policie „střílí jen černé lidi“. Vyostřená debata o bezdůvodném zabíjení Afroameričanů americkými policisty se přitom ve Spojených státech vede od zabití neozbrojeného osmnáctiletého Michaela Browna, které v roce 2014 rozpoutalo masové protesty ve Fergusonu.

„Ale vy nejste černá. Pamatujete, my střílíme jen černé lidi. Jo, zabíjíme jen černé lidi, je to tak?“ odpověděl řidičce policista okresu Cobb v americké Georgii Greg Abbott.

Jeho slova zaznamenala kamera na policejním autě. Video, které bylo pořízeno už minulý rok, se dostalo na veřejnost až tento čtvrtek poté, co kvůli němu bylo zahájeno vnitřní vyšetřování.

Šéf policie v okresu Cobb Mike Register americkým médiím sdělil, že sdělení Abbotta je jeho vlastním a není „ukazatelem hodnot“ policejní stanice. Potvrdil také, že bude Abbott za svá slova propuštěn. „Nevím, co je v jeho srdci, ale vím, co vyšlo z jeho úst,“ řekl ve čtvrtek Register.  

sinfin.digital