To nejhorší USA ještě čeká. Z Atlantiku se valí jedna z nejsilnějších bouří, která existuje

ČTK, luš

Hurikán Irma, který postupuje z východního Atlantiku směrem na západ, zesílil a má nyní sílu hurikánu třetího stupně. Podle předpovědí se může k pevnině dostat příští týden v úterý. Provází ho vichr o rychlosti přesahující 185 kilometrů za hodinu a podle meteorologů bude dále sílit. Znepokojivá zpráva přichází v době, kdy se jih Spojených států vzpamatovává z ničivého hurikánu Harvey. Podle stanice CNN si už Harvey vyžádal 47 mrtvých.

Národní středisko pro hurikány (NHC) Irmu označilo za mohutný hurikán, který velmi rychle nabývá na síle. Za 24 hodin se vítr, který jej doprovází, zrychlil o 56 kilometrů v hodině. Irma je nyní asi 1150 kilometrů západně od Kapverdských ostrovů.

NHC upozorňuje, že také Harvey byl rychle sílící hurikán, který stále mohutněl, dokud minulý týden nedospěl k texaské pevnině jako hurikán čtvrté kategorie.

Irma patří k systémům, které se vytvářejí u Kapverdských ostrovů a přesouvají se pak na západ téměř přes celý Atlantik. Podle NHC jsou to často nejsilnější z bouří vůbec. Patřil k nim například hurikán Hugo, který se vytvořil v roce 1989 a měl sílu hurikánu pátého stupně. Zanechal za sebou v Karibiku a Jižní a Severní Karolíně 50 mrtvých a škody ve výši sedmi miliard dolarů. Ke „kapverdským hurikánům“ patřil také Ivan, který zasáhl v roce 2004 karibské ostrovy a Střední Ameriku, zabil 92 osob a napáchal škody za více než 18 miliard dolarů.

Irmu tlačí podle NHC směrem k jihu oblast vysokého tlaku nad Atlantikem, která také brání větru rozptýlit se do vyšších vrstev atmosféry. Kvůli těmto podmínkám se počítá s tím, že o víkendu bude Irma postupovat k západu a pak se stočí na jihozápad. Odhadnout její další postup je ale obtížné.

sinfin.digital